View profile

Anti-Asian Racisme met Rui Jun Luong - Aflevering #58

Revue
 
 

Dipsaus Podcast

October 13 · Issue #91 · View online

Cultuur | Politiek | Maatschappij | Lifestyle


Deze week weer een internationale uitzending vanuit Den Haag, Amsterdam New York en jawel, Heerenveen! Onze gast is de fenomenale Rui Jun Luong, een multidisciplinaire ontwerper met de focus op fotografie en digitaal ontwerpen. Ze is net afgestudeerd (2020 style) aan de Kunstacademie Minerva in Groningen. Zij is de mede-initiatiefnemer van Asian Raisins collectief: als in Asian’s don’t raisin but because of anti Asian racism they do.
Asian Raisins is een “belangenorganisatie: een antiracisme organisatie en mediaplatform, die via aansprekende en proactieve campagnes sociale problemen zichtbaar en bespreekbaar maakt.” Het van de organisatie doel is “om overheden, onderwijsinstellingen, de media en individuen te bewegen tot het uitbannen van (onbewust) racisme en discriminatie.” Check ook de instagram account @broodjekaasmetsambal die anti-asian racisme aankaart.
Met Rui Jun praten we over de persoonlijke beweegredenen die haar ertoe brachten om zich uit te spreken tegen genormaliseerd anti Aziatische racisme, waar ook wij ons schuldig aan hebben gemaakt onder het mom van bijvoorbeeld een ‘grappig’ verjaardagsliedje. Ook vertelt ze over het belang van interectionaliteit en de daarbij horende zelfreflectie binnen de stichting en geeft ze tips aan jonge Aziatisch Nederlandse meiden die het misschien lastig vinden om iets te zeggen als de rest in een deuk ligt om een stereotype.
Zoals jullie van ons gewend zijn uiteraard weer onze BBBs: Mariam heeft een nieuwe podcast ontdekt over wel of niet moeder worden. Ebissé is in de ban van een soapy serie over een vrouwelijke drug lord. Anousha probeert via boeken van voormalige handlangers van de Trump te begrijpen…what the hell is going on….
Oh, en Rui Jun heeft een pittige DDD keuze te maken aan het einde van de uitzending.
Luister naar aflevering #58! 🎧👉🏾 Spotify | iTunes | Dipsaus

🇬🇧 We Tell Our Own Stories: Dipsaus meets Kiffe ta Race!!!
Sister Outsider van Audre Lorde is vertaald!
🚨Boek #2 van Dipsaus is een feit!!🌟 We hebben het voorrecht gehad om de onmisbare essays van de zwarte, feministische, lesbische schrijver en dichter extraordinair 🖤Audre Lorde🖤 in het Nederlands te mogen uitgeven! Mede dankzij Uitgeverij Pluim is 👉🏾Sister Outsider👈🏾 vanaf 20 oktober verkrijgbaar. BESTEL ALVAST!
Show Notes
Asian Raisins
Prachtige IG van onze gast Rui Jun Luong
Chinees-Nederlandse Cindy (24) mishandeld na opmerking over coronalied
OM acht kwetsend Coronalied niet discriminerend
One Korean American's Reckoning : Code Switch : NPR
‘I Become a Person of Suspicion’ - The New York Times
Gordon door het stof in DWDD om foute grap:
De B van Mariam: Appearances
De B van Anousha: Melania and Me
B van Ebissé (ja dat rijmt!)
En verder...
Did you enjoy this issue?
If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue