View profile

Dipsaus Podcast - Issue #78

Dipsaus Podcast
Dipsaus Podcast
Lieve Dipsauzers,
Ook in New York City is de lente eindelijk aangebroken en dat betekent dat iedereen snakt om naar buiten te gaan. Nog steeds geldt de ‘lock down’ in de stad maar even sporten, je hond uitlaten of een luchtje scheppen is toegestaan. Helaas kan dat voor mensen van kleur, zwarte mannen in het bijzonder, het einde van hun leven betekenen. Vooral in staten waar wapens volledig genormaliseerd zijn en dan heb het niet alleen over de wapens van de politie. ‘Standing your ground’, ‘defending your property’, ‘making a citizens arrest’ en ‘self defence’ zijn wettelijke termen die al eeuwen worden gebruikt om witte mensen vrij te spreken voor het moorden van mensen van kleur. Nogmaals, niet alleen de politie.
Over politie gesproken, ook hier in de stad gaat de politie heel anders om met witte mensen die picknicken in het park zonder maskers, dan met een groep jongeren van kleur die nagenoeg hetzelfde doen. In Brooklyn zijn tussen 17 maart en 4 mei 40 mensen gearresteerd wegens het schenden van ‘social distanding guidelines’. Daarvan waren 35 zwart, 4 hispanic en 1 wit. Het percentage zwarte bewoners in Brooklyn is 32%.
Racistisch politiegeweld is al jaren bekend maar er zijn bitter weinig veroordelingen wegens gebrek aan bewijs. Gelukkig zijn er steeds meer beelden beschikbaar en kan dit onrecht minder makkelijk worden weggepoetst. Helaas is dit een schrale troost voor de talloze slachtoffers, hun familie en geliefden. Structurele en institutionele verandering lijkt nog ver weg. De protesten van (vooral witte mannen) die ‘vrijheid’ eisen terwijl ze confederate flags en AK-47’s vasthouden, versterkt de toch al zo aanwezige en terechte angstgevoelens van mensen van kleur.
Ook deze nieuwsbrief bevat een paar pittige verhalen en beelden dus wees voorzichtig en klik niet zomaar op de video’s.
Zorg goed voor jezelf.
xoxo vanuit NYC,
Anousha

F#ck the Police!
De politie hier in de stad is ronduit afschuwelijk. Natuurlijk zitten er ook vriendelijke types tussen maar 9 van de 10 keer loop ik liever een rondje om dan dat ik de weg vraag aan een NYPD engerd. Een van de redenen waarom we op Roosevelt Island wonen is omdat we hier geen NYPD hebben maar de iets vriendelijkere RI Public Safety Service. Dit heftige artikel *trigger warning* illustreert wat ik bedoel.
Huidskleur, klasse, voedsel, ziekte
Een aantal klasgenoten van onze oudste maakten een paar jaar geleden een video clip over het leven in een ‘Food Desert’. Leven in een buurt zonder betaalbare gezonde eet opties.
In bepaalde buurten is weinig keuze. Een aantal dure trendy eetgelegenheden voor de nieuwe rijken die bijdragen aan de gentrificatie of Kentucky Fried Chicken, Burger King en kleine bodega’s waar vooral langhoudbare producten worden verkocht. Een supermarkt zoals bij ons bestaat niet. Ook waar ik woon is het goedkoper om vette take out te bestellen boodschappen te doen voor een gezonde zelfgestookte maaltijd. “Guns wounds are not our problem, clogged arteries are”, zongen de kids terwijl ze door hun buurt liepen op zoek naar betaalbare verse groenten. De huidige pandemic maakt ook deze economische ongelijkheid groter.
People of Color are at Greater Risk of COVID-19. Systemic Racism in the Food System Plays a Role. | Civil Eats
Op klaarlichte dag doodgeschoten
Wat valt hier over te zeggen? Hoe leg je dit uit? Een vader en zoon hebben samen een man neergeschoten en komen er misschien nog mee weg ook…. Hoe dat kan? De vader is wit, ex politie, bekend in zijn buurt en ex onderzoeker voor locale branche van de justitie. Oh en hij is wit.

Mother speaks out: 'Ahmaud didn't deserve to go the way that he went'
Daders gearresteerd, betekent dat een veroordeling?
In de gevallen van Trayvon Martin en Tamir Rice waar deze brute racistische moord erg aan doet denken, is er geen sprake geweest van gerechtigheid. Maar wat kunnen we anders doen dan blijven agenderen, protesteren en, hoe moeilijk ook, hoop houden.
Video of Ahmaud Arbery Shooting Might Not Be Enough
Vrijheid over wat en voor wie?
Mensen van kleur zijn het grootste slachtoffer van huidige Corona crisis in de VS. De anti lockdown protestanten zijn voornamelijk wit en deze groep eist het recht om “te sterven voor vrijheid.” Maar wie betaalt de hoogste prijs voor die zogenaamde vrijheid? Wie loopt het grootste risico om te sterven voor die die zelfde vrijheid? Jamelle Bouie legt uit dat vrijheid in dit land vooral vrijheid van ‘wit’ betekent. De macht om te kunnen beslissen over het leven en de dood van ‘zwart’.
The Anti-Lockdown Protesters Have a Twisted Conception of Liberty
Pakhuis de Zwijger zoom over de situatie in NYC.
Pakhuis de Zwijger organiseerde een zoom gesprek over de effecten van de Corona crisis in New York City en het verschil met Amsterdam. Samen met o.a. kunstenaars en journalisten die een band hebben met NYY/Adam mocht ik ook mijn zegje doen.
Bekijk hier het programma
Werken en in leven blijven voor je kinderen
Prachtig interview van The Daily Podcast met een moeder die dacht dat ze het ergste in haar leven al had meegemaakt. De moord op haar familie in Zuid Soedan, lopend moeten vluchten als zes-jarige en jaren overleven in een vluchtelingenkamp. Dat was allemaal voor deze pandemie.
One Meat Plant. One Thousand Infections.
Twee ziekenhuizen, een virus.
Coronavirus in L.A. County: Can Hospitals Handle a Surge of Cases? - The New York Times
Black Girl Magic! Nikole Hannah-Jones wint Pulitzer!
Ook goed nieuws deze week. De fantastische Nikole Hannah-Jones heeft de hoogste journalistieke prijs in de VS gewonnen voor haar prachtige 1619 essay. Ik vind het eerlijk gezegd bizar dat het hele project niet heeft gewonnen maar oh well, this is America….
Nikole Hannah-Jones, Creator of the New York Times' 1619 Project, Awarded 2020 Pulitzer Prize
Nikole Hannah-Jones' winnende essay:
America Wasn’t a Democracy, Until Black Americans Made It One - The New York Times
Goedkoop of duurkoop?
Seizoen 4 Insecure is vanaf nu te zien op HBO. Bedenker en maker van de serie Issae Rae staat op de cover van de Cosmopolitan (ja, die bestaat nog steed) en doet een hele leuke test in deze video. Althans, dit soort tests kennen we wel maar zijzelf is gewoon a joy!
Insecure Seizoen 4
Review: The Fourth Season of ‘Insecure’ Focuses on a Relatable Friend Breakup, But Why Can’t This Show Quit Lawrence Already?
Over goed en goedkoop gesproken....
Betaalbare make-up voor alle huidskleuren van de First Lady of Fabulous, Imaan. THE original super model. Lippenstift die goed blijft zitten, oogschaduw in handige stift vorm en geweldige highlight sticks. Bijna alles onder de 10 dollar!
Makeup for Women of Color | IMAN Cosmetics
Deze ff heeeeeeeeeeel hard opzetten!
Fight The Power (Full Version) - Public Enemy
Stay safe en hopelijk tot snel!
xoxo Anousha
Did you enjoy this issue? Yes No
Dipsaus Podcast
Dipsaus Podcast @DipsausPodcast

Cultuur | Politiek | Maatschappij | Lifestyle

In order to unsubscribe, click here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Created with Revue by Twitter.