View profile

Ungenderedness with Prof. Oyěwùmí- Aflevering #25

Revue
 
OH MY, OH MY... DO WE HAVE A SHOW FOR YOU! Een dag na de prachtige Live Show met Afua Hirsch gingen w
 

Dipsaus Podcast

May 5 · Issue #35 · View online
Cultuur | Politiek | Maatschappij | Lifestyle

OH MY, OH MY… DO WE HAVE A SHOW FOR YOU! Een dag na de prachtige Live Show met Afua Hirsch gingen we door naar Thinking Planet, het Internationaal Filosofie Festival in Tivoli Vredenburg om nóg een Live Show te doen! We praatte met niemand minder dan Nigeriaanse sociologe en FULL professor: Oyèrónkẹ́ Oyěwùmí! 

Thinking Planet met Prof. Oyěwùmí & Olave Nduwanje
Man’ en ‘vrouw’ werden vóór de westerse kolonisatie niet als gescheiden identiteiten beschouwd in het Afrikaanse denken. Volgens de Nigeriaanse sociologe Oyèrónkẹ́ Oyěwùmí is gender dan ook een westers cultureel construct. Zij onderzocht het Yoruba-volk in Nigeria en ontdekte de sporen van ‘ungenderedness’. Waar volgens haar identiteit in het Westen moet passen in maatschappelijk geconstrueerde hokjes, is identiteit in het traditionele Afrikaanse denken juist vloeibaar. De westerse tweedeling tussen man en vrouw is echter ook het Afrikaanse denken ingeslopen, met alle negatieve gevolgen van dien. Daarom spoort Oyěwùmí vooral de transgender gemeenschap hun blik te wenden naar het continent Afrika en daar te ontdekken welke mogelijkheden er al bestaan of bestonden om gender te benden.
Ondertussen was Anousha druk bezig met het dekoloniseren van de opera door de Zauberflöte van Mozart even te ontdoen van de racisme en seksisme in het stuk YASS. Dus vroegen we onze eigen DipsausExclusives schrijver Olave Nduwanje om aan te schuiven als Dipsauzer. 
Eigenlijk hebben we drie nieuwsbrieven nodig om te omschrijven wat een diep gesprek Olave, als transfemme, en prof. Oyèrónkẹ́ hadden maar gelukkig kan je ook gewoon luisteren! Natuurlijk zijn onze vaste segmenten er weer, waarbij de sociologe hele mooie antwoorden had! Zet je schrap voor de DDD’s want die zijn FIRE.
Luister hier naar de aflevering! (of hier via Itunes!) 

Oyèrónkẹ́'s Broadcast
Serena Williams: I almost died after giving birth to my daughter | Sport | The Guardian
Black Women Face Major Disparity in Maternal Mortality
Besproken onderwerpen
Conceptualizing Gender: The Eurocentric Foundations of Feminist Concepts and the Challenge of African Epistemologies | Oyewumi | JENdA: A Journal of Culture and African Women Studies
Luister terug
Podcast Luisteren (PodNL): #23 - Fatima Elatik: Politiek, Politie & Tegenslagen
Did you enjoy this issue?
If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here
Powered by Revue