View profile

Wie mogen we herdenken en wie niet? Keti Koti Special - Afl. 75

Dipsaus Podcast
Dipsaus Podcast
Het is bijna tijd voor Keti Koti! Na twee jaar Covid herdenken we eindelijk gezamenlijk op 1 juli 2022 de afschaffing van slavernij in Nederland. Op 1 juli 1863 kwamen namelijk meer dan 45.000 tot slaafgemaakte mensen in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen vrij. Nederland was – zal jullie wel weinig verrassen – een van de laatste Europese landen die de slavernij en handel van tot slaafgemaakte mensen definitief afschaften. De tot slaafgemaakte mensen moesten echter wel nog 10 jaar lang verplicht doorwerken en mochten pas in 1873 de plantages echt verlaten. 
Keti Koti, een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis, is nog steeds geen nationale herdenkings- en feestdag. En waarom is 1 juli géén vrije dag? Wie mogen we in Nederland uitgebreid herdenken en wie niet? Waarom worden Nederlanders én slachtoffers van de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog van het voormalig Nederlands-Indië herdacht, maar niet Indonesische slachtoffers van de genocide gepleegd door Nederland? Vorig jaar bood burgemeester Femke Halsema tijdens Keti Koti namens de stad Amsterdam excuses aan voor het slavernijverleden, maar wat zijn excuses zonder boetedoening?
In aflevering #75 gaan we in op het belang van herdenken en de onderliggende machtsverhoudingen. Verder hebben we het ook over de onderlinge solidariteit (of gebrek daaraan) van mensen van kleur in Nederland die slachtoffer zijn van westerse kolonisatie en gewelddadige onderwerping. Geven we elkaar genoeg ruimte? O ja, en het is ook het debuut van onze niet zo nieuwe productieassistent Kimberley Snijders
Luister nu voor het eerst exclusief bij Podimo aflevering #75!

Gang Gang..
Anousha is back in town!
Anousha is back in town!
Kimberley Snijders is onze reddende Gen Z engel die ons helpt met research en understanding TikTok! En ORS tegen katers en vele andere dingen waar we geen verstand meer van hebben! 😩😅 Lil Kim studeert Liberal Arts & Science aan de University College Utrecht met een major in Human Geography en Economy. Ook is ze studentenvertegenwoordiger van Student Council UCU en assessor en coordinator van de student diversity platform. Een echte Dipsaus Clone dus! 😍🥰. ⠀
We zijn super blij met haar hulp en trots op haar fantastische input. Bovendien was ze afgelopen maandag jarig dus please give her a very warm Dipsaus welcome! Gefeliciteerd lieve Kimberley, as we aunties know, it will only get better!!!
Shownotes
"Ik Neem Vrij Op 1 Juli"
"Waar de ketenen begonnen te breken"
Keti Koti Lezing 2020 | Karwan Fatah-Black
De eerste twee afleveringen (#73 & #74) van Dipsaus Seizoen 8 zijn nu nog te beluisteren via je favo podcast platform. Daarna, exclusief bij Podimo. Abonneer alvast en luister 6 maanden gratis!
Did you enjoy this issue? Yes No
Dipsaus Podcast
Dipsaus Podcast @DipsausPodcast

Cultuur | Politiek | Maatschappij | Lifestyle

In order to unsubscribe, click here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Created with Revue by Twitter.