View profile

Zwartzijn in Nederland - Aflevering #4

Revue
 
Deze week: We praten met cultuurhistoricus Nancy Jouwe over Afro/Zwarte identiteit en het begrip ras.
 

Dipsaus Podcast

December 21 · Issue #7 · View online
Cultuur | Politiek | Maatschappij | Lifestyle

Deze week: We praten met cultuurhistoricus Nancy Jouwe over Afro/Zwarte identiteit en het begrip ras.
Voordat we de jaarlijkse op-de-bank-met-familie-naar-je-smartphone-kijken-doet periode ingaan spraken wij de briljante cultuurhistoricus Nancy Jouwe over blackness oftewel zwartzijn. Wat is zwartzijn? Wanneer ben je zwart? Wie bepaalt eigenlijk of je wel of niet zwart bent en wat betekent dat voor je positie in de maatschappij? Met Nancy gaan we de term verkennen en maken wij het óók persoonlijk! Spoiler Alert: Ras is een dynamische, fluide sociale en historische constructie. Ook geeft Nancy ons een spoedcursus Nederlands kolonialisme en imperialisme dat maar liefst op vijf continenten heeft plaatsgevonden.
Verder legt Anousha uit wat een ‘deelprojectleider’ is en doet een shoutout naar International Decade for People of African Descent en Hélène Christelle in het bijzonder, Mariam legt haar beef met het woord 'integratie’ uit en Ebissé over Wij Zijn Hier/We Are Here de dakloze ongedocumenteerde vluchtelingen in Amsterdam. 
Vrolijke Kerst en/of feestdagen, met of zonder een heidense boom… 🎄
Enjoy! 

Shoutouts
Wij Zijn Hier / We Are Here
In de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 december bleek een deel van de Wij Zijn Hier / We Are Here groep (ongedocumenteerde vluchtelingen in Amsterdam) op straat te moeten slapen, nadat de politie ze na een kraakactie (het voormalige pand van Voedsel- en Warenautoriteit) naar buiten had gezet.  Je kunt financieel steunen via  NL57 INGB 0006 4956 66 t.n.v. Vrouwen Tegen Uitzetting, betreft We Are Here of ga gewoon langs op een van de locaties. Blijf op de hoogte en steun de ongedocumenteerde vluchtelingen: volg ze via Facebook & Twitter.
Vanaf nu veel meer ‘zwarte films’ in de Nederlandse bioscopen
Nawal Mustafa - Gesluierde vrouwen zijn geen willoze wezens
Black History - Historica Tijdschrift
Dipsaus in Your Earbuds #5
#OlSkoolInYaEarbuds - Reminisce edition
Did you enjoy this issue?
If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here
Powered by Revue